Dundyne
Kanskje tenker du at en dundyne bare skal brukes i de kalde månedene på året? Tenk igjen! En dundyne holder deg varm når det er kaldt og gir deg behagelig avkjøling når det er varmt. Hos Trademax tilbyr vi dundyne med forskjellige vekter og varmegrader: lett, middels og varm.
En dyne for alle årstider
Hvilken dundyne skal man velge?
Først og fremst må du ta hensyn til deg selv og hva du vil oppnå med dynen din. Trenger du noe varmere eller litt kjøligere? Velg en dundyne med riktig varmegrad for dine behov: lett, middels eller varm. Opprinnelsen til dunet spiller også en rolle for kvaliteten. Dun og fjær fra frittlevende fugler gir både sterkere og større dun, noe som er bra både for deg og fuglen. En god retningslinje er å velge en dyne med 90% dun og 10% fjær. Du ønsker også at ytterstoffet skal være tynt slik at dynen kan puste, gjerne sydd i ruter eller kanaler slik at dunet fordeles jevnt og ikke samles på ett sted i dynen.
Finnes det spesielle pleieanbefalinger for en dundyne?
For å bevare dynens fylde og holde den fresh så lenge som mulig, bør du riste og lufte dynen regelmessig. Ristingen hjelper fjærene og dunet med å fordele seg jevnt og beholde dynen fluffy og fyldig. Luftingen holder dynen frisk mellom vaskene og bidrar også til å opprettholde dynens fluffy konsistens. Siden dun puster og transporterer bort fuktighet fra kroppen, bør du ikke legge på et sengeteppe umiddelbart om morgenen. La dynen puste og la fuktigheten fordampe før du legger på et sengeteppe.
Hvordan vasker man en dundyne?
Du bør ikke vaske dundynen for ofte. For hver vask forringes dunet noe, derfor er lufting av dynen viktig. Når det er på tide å vaske dynen, vask den på 60 grader med et såpebasert vaskemiddel. Vanlige vaskemidler inneholder tensider som kan skade dunet, så bruk gjerne et ekstra skylleprogram. Unngå å bruke skyllemiddel. Legg gjerne noen tennisballer sammen med dynen for å forhindre at dunet klumper seg sammen. Tørking av en dundyne er ekstremt viktig. Heng den aldri opp for å lufttørke. En dundyne skal tørketromles på lav varme, sammen med tennisballer. Ta gjerne pauser under tørkeprosessen, ta ut dynen og rist den opp. Dette hjelper dunet med å fordele seg jevnt og bidrar til bedre tørking av dynen. Når du tror dynen er tørr, gjør en ekstra sjekk og lukt på den. Selv om dundynen føles tørr, kan den være fuktig inni. Hvis dundynen lukter "våt fjær", fortsett å tørketromle den til den føles tørr og frisk. Det tar tid, men det er nødvendig for at dundynen din skal vare lenge.